Amarantusowe wytrawne gofry

Zainspirowana daniem, które serwowane jest w jednym z moich ulubionych miejsc w Krakowie – Legal Cakes, postanowiłam sama stworzyć wytrawne, amarantusowe gofry. Smakołykiem tym zajadała się moja koleżanka podczas naszej kolejnej wizyty w tej przytulnej kawiarence nieopodal krakowskiego rynku. Bardzo często tam zaglądam, gdyż podoba mi się cała idea tworzenia zdrowych słodkości. Pełny skład mamy „podany na tacy”,  a dokładnie w menu, więc wiemy co jemy. Właściciele przykładają uwagę do jakości składników, ale też formy podania. Wszystko jest nie tylko mega smaczne, ale też pięknie zaserwowane. I to jest to co uwielbiam, bo jemy oczami i oprócz smaku, który odrywa kluczową rolę, wygląd ma istotne znaczenie. Zazwyczaj decyduje się tam na gofry w wersji na słodko, gdyż można wybrać ciekawe dodatki jak: krem chałwowy, czekoladowy, powidła śliwkowe (100%) czy np. twarożek kokosowy. Zarówno białkowo-tłuszczowe, jak i amarantusowe gofry przypadły mi do gustu, dlatego postanowiłam stworzyć własną wersję. Musicie sprawdzić sami czy dorównują oryginałowi.

Przygotuj:

Ciasto:

  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. mąki amarantusowej
  • 1/2 szkl. mąki ryżowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Dodatki:

  • 1 jajko sadzone
  • bekon
  • garść szczypiorku

 

Do dzieła:

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj mleko oraz  wodę i wymieszaj.

Wsyp proszek do pieczenia i mąki. Dodaj szczyptę soli. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodaj pianę z białek i już tylko delikatnie wymieszaj.

Gofrownicę nasmaruj olejem kokosowym i nagrzej. Wlej porcje ciasta i piecz, aż stanie się rumiane.

W między czasie usmaż jajko. Bekon wrzuć na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu (już sam w sobie jest dosyć tłusty i rzecz w tym, by tłuszcz ten się wytopił). Plasterki ułóż równo na patelni i smaż na średnim ogniu, tak by się nie przepalił i zdążył puścić sok. Nie przekręcaj go za często, by z każdej strony stał się odpowiednio chrupki. Przewróć go na drugą stronę, gdy plasterki się zarumienią i zaczną się lekko wyginać. Bekon podawaj na ciepło zaraz po usmażeniu. Wyłóż go na amarantusowe gofry razem z sadzonym jajkiem. Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem. W wersji oryginalnej wszystko okraszone jest jeszcze syropem klonowym, ale chciałam, by była to w pełni wytrawna wersja. Takim to sposobem powstało nam pyszne, à la angielskie śniadanko 😉

Goferki wyszły całkiem smakowite. Mimo, że zawsze jadam je na słodko, to te wytrawne przypadły mi do gustu. Idealnie chrupiący bekon, a jajko w sam raz ścięte świetnie skomponowały się ze słonawym smakiem ciasta. Szczypiorek dodał fajnego akcentu, jak również walorów wizualnych. Przepis warty powtórzenia.

Legal Cakes – dzięki za inspirację!!! :-*

2 comments

  1. Sylwia says:

    Dobrze wyglądają te gofry, ale bardziej ciekawi mnie jak smakują. Chyba się pokuszę o zrobienie tych gofrów. Mam w domu na stanie gofrownicę profi więc będę próbować. Lubię takie przepisy inne od wszystkich.

Odpowiedz na „SylwiaAnuluj pisanie odpowiedzi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.