Bezglutenowe musli domowej roboty

img_20161127_151353

Musli to Twoje ulubione śniadanie? Możesz się nim zajadać bez końca? Jednak zastanawiasz się po co w nim rodzynki? Dlaczego sklejone jest taką ilością miodu? A tych orzechów jak kot napłakał. Po co kupować gotowe mieszanki, jak można je skomponować samemu. Wybieramy wtedy tylko te składniki, które najbardziej lubimy i mieszamy je według uznania. Bez zbędnych dodatków, bez chemii i wzmacniaczy smaku. Znajdź sklep, gdzie będzie można wszystko kupić na wagę, a produkty są w stu procentach sprawdzone. Ja już taki odkryłam. Mixtus ratuje mi życie i chroni przed supermarketowymi bublami. Przynajmniej mam pewność co do jakości i pochodzenia towarów. Wszystko mogę sobie dozować według uznania i tworzyć własne kompozycje. I to mi się podoba, a Tobie???

img_20161127_151419

Jeśli chodzi o przepis jest on banalnie prosty. Wystarczy wybrać ulubione bakalie, płatki zbożowe oraz słodkie dodatki, zmieszać je, a nasza zakąska do mleka będzie gotowa. Z racji mojej ostatniej diety bezglutenowej, bez nabiału, z ograniczeniem węglowodanów, mój mix jest dość specyficzny. Dominują tam orzechy, bezglutenowe płatki jaglane oraz gryczane i brakuje suszonych owoców. Jednak świetnie zastępują je jagody goji. Do tego amarantus, pestki dyni i mamy mega zdrowy zestaw. Oczywiście wybór składników pozostawiam Tobie. Nie chcę niczego narzucać, tylko pokazuję, że na tak ścisłej diecie wszystko jest możliwe, to tylko kwestia umiejętnego zmodyfikowania przepisu. Jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia 😉

Nawet z mlekiem postanowiłam pokombinować i stworzyłam pyszną kokosową wersję, ale o tym przy innej okazji. Co dokładnie użyłam tym razem???

Przygotuj:

  • 20 dag płatków gryczanych
  • 20 dag płatków jaglanych
  • 15 dag ziaren dyni
  • 15 dag ekspandowanego amarantusa
  • 15 dag jagód goji
  • 15 dag płatków kokosa (tzw. chipsy kokosowe)
  • mix orzechów (u mnie brazylijskie, makadamia, pekan, laskowe, ale można dodać każde ulubione)

Tak jak wspominałam można dodać jeszcze wiele innych składników jak: słonecznik, suszone owoce, siemię lniane itp.

Do dzieła:

Nie ma się co tu rozpisywać, wszystkie składniki musisz po prostu wymieszać. Co najwyżej tylko trochę rozdrobnij orzechy. Nie prażyłam też musli w piekarniku, gdyż wybrane przeze mnie składniki były zbyt delikatne. Całość podawaj z mlekiem (może być roślinne np. kokosowe) lub jogurtem.

img_20161127_151638

Pyszne śniadanie mamy gotowe. Przy tym bardzo wartościowe i bez zbędnych wzmacniaczy smaku i emulgatorów. Po co faszerować się chemią kupując gotowe mieszanki, jak tak prosto można stworzyć je samemu.
Samo zdrowie, sama radość jedzenia 😉

img_20161127_151813

2 comments

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.