Biszkopcik gryczany z patelni

Masz ochotę na szybką, słodką przekąskę? Nie masz czasu na bawienie się mikserem czy pieczenie, a jednocześnie dbasz o linię i swoje zdrowie? Polecam gryczany omlet z patelni, słodzony stewią, puszysty niczym biszkopt. Mąka gryczana to jedna z nielicznych mąk bezglutenowych i spokojnie mogą używać jej osoby z celiakią.  Stewia natomiast to jedyny bezkaloryczny i naturalny słodzik. Jeśli również dobierzemy odpowiednie dodatki, to wyjdzie nam mega zdrowy deser. Stworzyłam dwie wersje, by uzmysłowić Wam, że do omletu możemy dodać dowolne, ulubione składniki. Od czego zatem zacząć???

 

Przygotuj:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka (najlepiej kokosowego lub migdałowego)
  • ok. 10 kropli stewii (lub więcej jeśli ktoś woli słodszą wersję)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (do smażenia)

 

Do dzieła:

Białka oddziel od żółtek. Ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z mlekiem i stewią. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dołóż pianę z białek i już delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej olej kokosowy. Wylej na nią masę biszkoptową i zmniejsz ogień na minimum, by omlet zdążył urosnąć. Przykryj patelnię. Co pewien czas sprawdzaj czy spód jest upieczony. Gdy się zarumieni, odwróć na drugą stronę. Gotowy omlet przełóż na talerz. Podaj go z dowolnymi składnikami.

Jako dodatek możesz użyć masło orzechowe, dowolne owoce czy jagody goji. Możesz wybrać domową konfiturę lub jogurt grecki. Idealnie sprawdzi się też masło orzechowe. Wybór należy do Ciebie. Gwarantuję, że nasz biszkopcik świetnie skomponuje się ze wszystkimi tymi składnikami.

Omlet wyszedł naprawdę puszysty i wysoki, jak na smażenie na patelni. Robiłam już kilka wersji: z masłem orzechowym, bananem, drylowanymi wiśniami czy mandarynkami i orzechami włoskimi. Raz też do samej masy dodałam wiórki kokosowe. W każdym przypadku smakował genialnie. Dzięki dodatkom możemy uzyskać większą słodycz. To są tylko propozycje. Czekam na Wasze propozycje 😉

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.