Chlebek bananowy – szybki, smaczny, zdrowy – lekko kawowy

Po świątecznym obżarstwie pora na coś zdrowego, a mimo to słodkiego. Dla wszystkich tych, którym ciasta się jeszcze nie przejadły, a brakuje już przekąski do kawy. Pyszny, aromatyczny chlebek bananowy. Bez cukru, a mimo to nadal smacznie, z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu, z kawową esencją. Połączenie smaku godne spróbowania 😉 Nie czekaj, nie zwlekaj.

Przygotuj:

  • 3 dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
  • 3 jajka
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 50 ml oleju kokosowego (rozpuszczonego), można dodać go nawet więcej
  • 3-4 łyżki mocnej esencji kawy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich

 

Do dzieła:

Banany rozgnieć w misce, dodaj jajka, jogurt, olej oraz esencję z kawy. Wymieszaj do połączenia składników.

Osobno połącz suche składniki i dosyp je do reszty. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dorzuć rozdrobnione orzechy. Gotową masę przełóż do keksówki. Piecz ok. 30-40 min.

Przepis jest naprawdę błyskawiczny. Nie ma większej filozofii w przygotowaniu, także każdy spokojnie powinien dać radę, nawet dopiero wkraczający za kuchenne progi. Lubię takie ciasta, gdzie można tylko wszystko wymieszać. Nie potrzeba nawet miksera, spokojnie wystarczy zwykła trzepaczka. Może być prosto, a i smacznie.

Chlebek wyszedł bardzo fajny, lekko wilgotny, z kawową nutą. Nie za słodki, ale też nie mdły. Taki w sam raz. Świetnie sprawdzi się jako przekąska do kawy. Z racji tego, że sposób przygotowania jest bardzo szybki, możemy go wykorzystać podczas niezapowiedzianej wizyty koleżanki lub gdy po po prostu najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Mało pracy, dużo szczęścia.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.