Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem

20160503_114148.1

Wszelkiego rodzaju kasze goszczą w moim jadłospisie od dłuższego czasu. Jest to świetny zamiennik dla ziemniaków i makaronu. Chociaż oczywiście najważniejsze jest to, co z nimi podamy. Tym razem postawiłam na kaszę jaglaną, która jest zasadotwórcza, a bardzo często nasz jadłospis jest pełen składników zakwaszających organizm. Zakwaszenie może powodować osłabienie i podatność na infekcje, do tego może objawiać się problemami ze skórą czy włosami. Zachęcam zatem, by włączyć do diety jak najwięcej owoców, warzyw i innych zasadowych produktów. Do kaszy dodałam warzywa, w postaci marchewki, papryki i cukinii, kurczaka czyli źródło białka i bogatą w witaminę C, natkę pietruszki. Tym sposobem mamy pełen wachlarz cennych składników odżywczych. Zatem zabieramy się do pracy, by stworzyć zdrowy i wartościowy posiłek.

Przygotuj:

  • 2 większe lub 3 mniejsze cukinie
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 nieduże marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszkę pomidorów (użyłam tylko całych pomidorów bez zalewy)
  • garść tartej mozzarelli
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • natkę pietruszki
  • paprykę słodką
  • odrobinę pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku

Do dzieła:

Kaszę jaglaną przepłucz, dzięki czemu pozbędziesz się goryczy i ugotuj z odrobiną soli. Ważne, by jej nie rozgotować, gdyż i tak będzie jeszcze zapiekana. Cukinie umyj, a następnie wydrąż gniazda nasienne. Resztę miąższu wydobądź łyżką, tak na 2-3 mm od skórki, ale zostaw go do farszu. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę, paprykę oraz miąższ z cukinii podduś na małym ogniu, aż lekko zmiękną. Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę, to samo zrób z cebulą i usmaż razem z dodatkiem przypraw i wyciśniętego czosnku. Do ugotowanej kaszy dodaj kurczaka z czosnkiem i cebulą oraz podduszone warzywa. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i pomidory w puszce. Przypraw solą i pieprzem oraz paprykami. Tak powstałym nadzieniem wypełnij wydrążone cukinie. Całość możesz lekko posypać tartą mozzarellą. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok 20-30 min).

20160503_114424.1

Cukinia wyszła wyśmienita, a dzięki kaszy i kurczakowi naprawdę sycąca. Nie pożałowałam pieprzu cayenne, dlatego była dość pikantna, ale to tylko na poprawienie trawienia 😉 Można oczywiście stosować zamienniki i na przykład dodać inną kasze. Nic nie stoi na przeszkodzie. Możemy dostosować przepis do własnych potrzeb, także zabierajcie się do pracy. Niech kasze zagoszczą także na Waszych stołach, a na pewno wyjdzie Wam to na zdrowie.

20160503_114454.1

Dodaj komentarz