Już dość dawno nie było wpisu z nowym przepisem. Przepraszam za zaniedbanie, obiecuję poprawę. Nie jest to moje umyślne działanie. Po prostu dużo się ostatnio dzieje. Spędzam czas aktywnie. Trochę wyjazdów, trochę treningów. Nie ma nudy. Oczywiście gotowanie nie schodzi na drugi plan, cały czas ostro śmigamy w kuchni. Dzisiaj przetestujemy produkty Biedronki.
Bardzo często robię tam zakupy. Nie tylko z racji niedużej odległości od mieszkania, ale można tam spotkać fajne promocje. Zachęcające są również akcje tematyczne. Tak też było tym razem. Znalazłam promocję na różnego rodzaju makarony, pełnoziarniste, ze szpinakiem itp. Wybrałam jednak, już dawno poszukiwany przeze mnie, czarny makaron. Dodatek sepii nadaje oryginalnego koloru. Ciekawiło mnie jak jest ze smakiem. Pozostało już tylko wymyślić sosik. Zdecydowałam się na suszone pomidory i moje ukochane, pestki dyni. Śmietana nie jest moim ulubieńcem, a jogurt grecki może już stać się nudny. Dla urozmaicenia wybrałam ricottę. I był to strzał w dziesiątkę. No to zaczynamy działać 😉
Przygotuj:
- makaron z sepią
- 250 g serka ricotta
- ok. 10 szt. suszonych pomidorów
- garść pestek dyni
- słodką i ostrą paprykę
- sok z 1/2 cytryny
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
Do dzieła:
Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Gdy już będzie gotowy można go lekko skropić oliwą, by się nie skleił. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Ricottę przełóż do garnka i dodaj sok z cytryny. Dorzuć suszone pomidory i zioła prowansalskie. Dosyp papryki oraz dopraw solą i pieprzem. Wrzuć pestki dyni. Wszystko delikatnie podgrzej, ale nie zagotuj. Gotowy sos połącz z makaronem. Możesz też dodać świeże liście bazylii.
Tak oto powstał szybki, smaczny obiad. Jest to wersja wegetariańska, ale spokojnie można dodać kurczaka. Myślę, że świetnie by się komponował. Idealnie pasuje do suszonych pomidorów. Jeśli chodzi o sam makaron to jest nieco specyficzny. W smaku przypomina trochę makaron ryżowy. Jest na pewno inny, nie mówię, że gorszy. Fajna taka odmiana od czasu do czasu. Za to sosik pierwsza klasa. Bardzo przypadł mi do gustu. Ricotta jest bardzo delikatna, nieco słodkawa, dlatego ostre przyprawy wskazane. Suszone pomidory jeszcze nigdy mnie nie zawiodły i każde z nimi danie robi furorę. Jeśli jesteście ciekawi tego połączenia to migusiem do kuchni.
Gotujemy…jemy…sie delektujemy 😉