Czekoladowy mazurek wielkanocny z bakaliami

Wielkanoc już tuż tuż, więc ostatni dzwonek, by dodać inspirację na świąteczny stół. Tym razem będzie coś na osłodę. Bo Wielkanoc to radość, gdyż wszystko budzi się do życia. A w nas niech obudzi się werwa do kuchennych rewolucji. Dzisiaj pomysł na  świąteczny mazurek z bakaliami, na bezglutenowym spodzie. Kruchutkie ciasto, wypełnione czekoladową masą i wszystko posypane orzechami i suszonymi owocami, niebo w gębie. I wyobraźcie sobie, że ta słodycz nie ma w sobie ani grama cukru. Takie cuda nie tylko w Wielkanoc 😉

Przygotuj:

Spód

  • 100g mąki gryczanej
  • 100 g mąki z tapioki
  • 40g mąki kokosowej
  • 125 g masła (oleju kokosowego)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki stewii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1/2 szkl. mleczka kokosowego (tylka gęsta część)
  • 120g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie odrobina jakiegoś słodzidła (ale suszone owoce dodadzą słodyczy)
  • bakalie (orzechy, suszona morela i żurawina)

 

Do dzieła:

Na stolnicę przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj kawałki masła. Wszystko dokładnie posiekaj. Na środku zrób dołek, wbij żółtka i dodaj stewię. Oczywiście możesz dodać cukier, miód lub inny słodzik. Całość wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Możesz odłożyć ciasto na chwilę do lodówki, aczkolwiek ja rozwałkowałam je od razu.

Z racji tego, że jest ono bezglutenowe, będzie się nieco kruszyć. Nie martw się, że nie da się go przenieść za pomocą wałka na blachę. Możesz po prostu lepić je palcami już na blasze, zrób też wyższe boki, by masa się nie rozlała. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do piekarnika, nagrzanego do 180°C na ok. 20 min.  Piecz do momentu,  aż się ładnie zarumieni.

Gotowy spód zostaw do ostygnięcia. W między czasie do rondla wlej mleczko kokosowe i je zagotuj. Odstaw z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia. Na tym etapie możesz dodać jakiś słodzik, ale dla mnie jest zbyteczny. Masę lekko ostudź, przez to trochę zgęstnieje. Gdy już nieco stężeje, wylej ją na wystudzone ciasto. Wierzch posyp rozdrobnionymi bakaliami. Możesz je wybrać dowolnie. Rodzajów orzechów tyle co niemiara, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Całość odstaw do lodówki na min. 3h, aż masa w pełni zgęstnieje.  I tak oto nasz wielkanocny mazurek jest gotowy do podania.

Wielkanoc rządzi się swoimi prawami i musi pojawić się sernik, babka albo mazurek, inaczej Święta będą nieudane. W tym roku postawiłam na mazurek. Był to mój debiut i chyba wyszedł całkiem  nieźle. Wcale nie jest bardzo pracochłonny, trzeba tylko wziąć pod uwagę, że musi chwilę poleżakować w lodówce. Masa jest banalnie prosta, a przy użyciu różnych bakalii możemy go nieco urozmaicić.

Czy spodobał się Wam ten przepis, tak jak mnie??? Może pojawi się na Waszych świątecznych stołach. Uraczycie swoich gości takim smakołykiem, a na pewno będą zachwyceni 😉

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.