Gryczane placuszki dyniowe z migdałami i orzechami

img_20161016_155238Tak jak wspominałam ostatnio, dynia zagościła w kuchni na dobre i nie ma zamiaru się stąd wynieść. Kolejny przepis zainspirowany jest produktami, które znalazłam w sklepie Mixtus. Niewielki lokal, z bogatym wnętrzem odkryłam całkiem przypadkiem i chyba zostaniemy przyjaciółmi na dłużej.  Szeroki wybór mąk, bakalii, olei, naturalnych przypraw i słodzideł oraz innych cudów wianków, to jest to czego mi było trzeba. Wszystkie moje ulubione produkty w jednym miejscu. Można przy tym zaoszczędzić sporą ilość czasu. Fajne jest to, że sklep ten stawia na świeżość i mąki pakowane są na bieżąco, a nie leżą miesiącami na półkach, co ma miejsce w supermarketach. Wszystkie bakalie można kupić na wagę w dowolnej ilości, zrobienie z nich ulubionej mieszanki nie stanowi problemu. Jestem naprawdę zafascynowana i będę na pewno stałym bywalcem. Z tych wszystkich oto produktów można stworzyć taki fajny przepis, jakim są placuszki dyniowe. Zdrowa słodycz bez wyrzutów.

Przygotuj:

img_20161016_142531

  • 300 g  purée z ugotowanej lub upieczonej dyni
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 3 łyżki otrębów (mogą być gryczane lub owsiane)
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy, ewentualnie miodu
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczkę kardamonu
  • ok 15 g mieszanki migdałów i orzechów włoskich
  • olej kokosowy do smażenia

 

Do dzieła:

Dynię upiecz lub ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu zmiksuj na gładkie purée.

img_20161016_144849

Białko ubij na sztywną pianę. Do musu dyniowego dodaj całe jajka, syrop z agawy, mąkę, otręby oraz resztę przypraw. Zmiksuj na gładką masę. Dosyp rozdrobnione migdały i orzechy.

img_20161016_144802

Na koniec dodaj ubitą pianę i już tylko lekko wymieszaj.

img_20161016_145422img_20161016_145552

Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oleju kokosowego. Po jego rozpuszczeniu, za pomocą łyżki nakładaj zgrabne placuszki. Smaż na małym ogniu do zarumienienia, może być pod przykryciem.

img_20161016_152718

Gotowe placuszki podawaj z syropem klonowym lub z agawy, na wierzch posyp resztą bakalii. Opcjonalnie jako dodatek możesz użyć również jogurtu greckiego. Z podanych składników wyszła spora porcja, którą można nasycić całą rodzinkę.

img_20161016_153728

Placuszki wyszły wyśmienite, delikatne i puszyste. Pierwszy raz używałam mąki gryczanej i nie sądziłam, że ciasto z niej może wyjść tak pulchne. Dynia nadaje fajnego posmaku. Połączenie cynamonu, kardamonu i syropu z agawy świetnie się komponuje. Moje ukochane bakalie dopełniają całości. Znów dynia, znów słodkości ale całkiem inne wydanie.
Bo u mnie nie ma nudy 😉

img_20161016_154535

Mixtus dzięki za wsparcie świetnymi produktami. Dzięki nim mogło powstać takie cudo. Uzupełniajcie zapasy bo już mam pomysł na kolejne kuchenne wariacje 😉

img_20161016_155008

6 comments

  1. Betty says:

    Wyglądają smakowicie za pewne również tak smakują ?
    Dziękuję za pomysł z wykorzystaniem dyni inaczej niz krem.
    Chętnie wypróbuje przepis, bo użyłaś samych zdrowych produktów a to ważne ?

    • eveline says:

      Jeść zdrowo to podstawa, a jak przy tym smacznie to już wyższy level ? mam nadzieje, że udało mi się na niego wspiąć ? spróbujcie i oceńcie sami ?

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.