Tak jak wspominałam ostatnio, dynia zagościła w kuchni na dobre i nie ma zamiaru się stąd wynieść. Kolejny przepis zainspirowany jest produktami, które znalazłam w sklepie Mixtus. Niewielki lokal, z bogatym wnętrzem odkryłam całkiem przypadkiem i chyba zostaniemy przyjaciółmi na dłużej. Szeroki wybór mąk, bakalii, olei, naturalnych przypraw i słodzideł oraz innych cudów wianków, to jest to czego mi było trzeba. Wszystkie moje ulubione produkty w jednym miejscu. Można przy tym zaoszczędzić sporą ilość czasu. Fajne jest to, że sklep ten stawia na świeżość i mąki pakowane są na bieżąco, a nie leżą miesiącami na półkach, co ma miejsce w supermarketach. Wszystkie bakalie można kupić na wagę w dowolnej ilości, zrobienie z nich ulubionej mieszanki nie stanowi problemu. Jestem naprawdę zafascynowana i będę na pewno stałym bywalcem. Z tych wszystkich oto produktów można stworzyć taki fajny przepis, jakim są placuszki dyniowe. Zdrowa słodycz bez wyrzutów.
Przygotuj:
- 300 g purée z ugotowanej lub upieczonej dyni
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 3 łyżki otrębów (mogą być gryczane lub owsiane)
- 2 jajka
- 1 białko
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy, ewentualnie miodu
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczkę kardamonu
- ok 15 g mieszanki migdałów i orzechów włoskich
- olej kokosowy do smażenia
Do dzieła:
Dynię upiecz lub ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu zmiksuj na gładkie purée.
Białko ubij na sztywną pianę. Do musu dyniowego dodaj całe jajka, syrop z agawy, mąkę, otręby oraz resztę przypraw. Zmiksuj na gładką masę. Dosyp rozdrobnione migdały i orzechy.
Na koniec dodaj ubitą pianę i już tylko lekko wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oleju kokosowego. Po jego rozpuszczeniu, za pomocą łyżki nakładaj zgrabne placuszki. Smaż na małym ogniu do zarumienienia, może być pod przykryciem.
Gotowe placuszki podawaj z syropem klonowym lub z agawy, na wierzch posyp resztą bakalii. Opcjonalnie jako dodatek możesz użyć również jogurtu greckiego. Z podanych składników wyszła spora porcja, którą można nasycić całą rodzinkę.
Placuszki wyszły wyśmienite, delikatne i puszyste. Pierwszy raz używałam mąki gryczanej i nie sądziłam, że ciasto z niej może wyjść tak pulchne. Dynia nadaje fajnego posmaku. Połączenie cynamonu, kardamonu i syropu z agawy świetnie się komponuje. Moje ukochane bakalie dopełniają całości. Znów dynia, znów słodkości ale całkiem inne wydanie.
Bo u mnie nie ma nudy 😉
Mixtus dzięki za wsparcie świetnymi produktami. Dzięki nim mogło powstać takie cudo. Uzupełniajcie zapasy bo już mam pomysł na kolejne kuchenne wariacje 😉
ale pyszna mieszanka składników 🙂 skusiłabym się na takie placuszki
W takim razie zapraszam do spróbowania i czekam na relację 🙂
Wyglądają smakowicie za pewne również tak smakują ?
Dziękuję za pomysł z wykorzystaniem dyni inaczej niz krem.
Chętnie wypróbuje przepis, bo użyłaś samych zdrowych produktów a to ważne ?
Jeść zdrowo to podstawa, a jak przy tym smacznie to już wyższy level ? mam nadzieje, że udało mi się na niego wspiąć ? spróbujcie i oceńcie sami ?
Wyglądają przepysznie! Obowiązkowo do spróbowania 🙂
Obowiązkowo 😉