Hummus z suszonymi pomidorami

20160410_162902.3

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty do smarowania. Dzięki nim kanapka nie musi być nudna. Można je stworzyć niemal ze wszystkiego. Jakiś czas temu przedstawiałam przepis na pastę z makreli, teraz pora na hummus. Już od dawna chodził mi po głowie. Brakowało mi pewnych składników. Jednak ostatnio wyposażyłam się w tahini i kumin, czyli elementy niezbędne. Ciecierzyca czekała gotowa już od jakiegoś czasu. Pierwszy raz użyłam kminu rzymskiego, ale muszę stwierdzić, że robi robotę. Dzięki niemu pasta nabrała fajnego, orientalnego smaku. Szczerze mówiąc poszłam trochę na łatwiznę i wyjątkowo użyłam gotowej ciecierzycy w puszce. Oczywiście, jeśli ktoś ma więcej czasu, może pokusić się o ugotowanie jej samemu. Troszkę czasu to niestety potrwa. Dlatego dla tych zabieganych polecam wersję gotową. Żeby urozmaicić trochę smak, co mam w zwyczaju, dodałam suszone pomidory. Można powiedzieć, że ten tydzień jest pod ich znakiem. Tym razem użyłam jednak wersji typowo suszonej, kupowanej na wagę. Myślę, że jest to lepsze rozwiązanie, szczególnie jeśli chcemy ograniczyć tłuszcz. Wystarczy je jedynie zalać wcześniej wrzątkiem. Smak pozostaje ten sam, a wersja znacznie lżejsza. Co jeszcze będzie potrzebne???

Przygotuj:

  • 1 szklankę ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszkę już przygotowanej
  • 2 łyżki tahini
  • 8 szt. suszonych pomidorów
  • 1 łyżkę oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej
  • odrobinę pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku

Do dzieła:

Suszone pomidory zalej wrzątkiem i pozostaw aż zmiękną. Ciecierzycę odcedź i wrzuć do miski. Dodaj tahini oraz oliwę i zblenduj na gładką masę. Dorzuć, przeciśnięty przez praskę, czosnek, sok z cytryny, kumin oraz papryki i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Suszone pomidory wyciągnij z wody i pokrój w małe kawałki. Dodaj do powstałej masy. Powstałą pastę ciecierzycową używaj jako smarowidło do chleba.

Tak naprawdę najwięcej czasu poświęcić trzeba na ugotowanie ciecierzycy. Jeśli korzystamy z wersji w puszce, przygotowanie pasty trwa dosłownie parę minut. Jest więc szybko, smacznie i przede wszystkim zdrowo.

20160410_162837.1

Dzięki ciecierzycy pasta jest naprawdę sycąca i po za tym wartościowa. To warzywo, z rodziny strączkowych, jest świetnym źródłem białka, dlatego wskazane jest szczególnie dla wegetarian. Poza tym obniża poziom „złego cholesterolu”. Jest bogate w błonnik i inne cenne składniki odżywcze. Ma zatem wiele działań prozdrowotnych, dlatego powinno zagościć w naszych jadłospisach na dłużej.

Pasta wyszła naprawdę smakowita, a dzięki dodatkowi suszonych pomidorów i papryki jeszcze bardziej zyskała na wartości. Nabrała wyraźnego aromatu. Tak więc obaliliśmy stereotyp, że hummus jest mdły i bez wyrazu. Nie wierzycie??? Spróbujcie sami.

20160410_163013.1

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.