Jajka faszerowane pastą brokułową

Szukacie szybkiej i smacznej przekąski na imprezę? A może chcecie po prostu wrzucić coś lekkiego na ząb? Chyba, że nie macie pomysłu na jajka, bo jajecznica się Wam już przejadła? Na wszystkie te zagwozdki z pomocą przybywa Eat Slow Move Fast 😉
Nowa odsłona bogatego w białko przysmaku. Jajka nie mają sobie równych. Są sycące, a na dodatek pełne wartościowych minerałów. Wcale nie tak kaloryczne jak kiedyś uważano, wkupiły się w łaski nie tylko osób zacięcie ćwiczących i dbających o linię. Każdy powinien sięgać po nie jak najczęściej, ale żeby nie było za nudno warto tworzyć nowe połączenia. Dzisiaj pomysł na jajka faszerowane. A czym???
A brokułem, a dokładnie pastą z brokuła. Świetne połączenie nie tylko kolorystyczne, ale również smakowe.

Przygotuj:

  • 1 brokuł
  • 4 jajka
  • garść bazylii
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól i pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • opcjonalnie łyżka jogurtu

 

Do dzieła:

Jajka ugotuj na twardo. Brokuł umyj, rozdrobnij na mniejsze różyczki i gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki. Wszystko ostudź. Jajka obierz i wydrąż żółtka. Do miski przełóż brokuł, bazylię, czosnek niedźwiedzi. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Następnie dorzuć żółtka i ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz paprykami. Jajka faszeruj powstałą pastą brokułową. Posyp odrobiną słodkiej papryki, by nadać fajnego kontrastu.
W taki szybki sposób powstała nam pyszna przekąską – „jajko na raz” 🙂

Pasta brokułowa świetnie sprawdzi się również jako smarowidło do chleba, albo dip do „dietetycznych” nachos’ów. Ważne by ją dobrze doprawić, gdyż sam brokuł jest nieco mdły. Świetnie sprawdzi się tu czosnek niedźwiedzi, a i bazylia doda ziołowej nuty. Faszerowane jajka to świetna alternatywa na domówki. Nie jest czasochłonna, za to łatwo podzielna i sycąca.
Goście powinni być zadowoleni 😉

Dodaj komentarz