Kokosowe crumble z rabarbarem z wegańskimi lodami

Już jutro jeden z najważniejszych dni w roku, poświęcony osobom, dzięki którym ludzkość nie wymiera, a świat sprawnie funkcjonuje, ognisko rodzinne ciągle skrzy, a skarpetki są zawsze wyprane 😉
Wiele zawdzięczamy naszym kochanym mamom, chociażby to, że potrafimy sobie zawiązać sznurowadła czy zrobić smakowite kanapki. Warto odwdzięczyć się za te wszystkie nieprzespane noce i nerwy, gdy z dyskoteki wracaliśmy nieco później. Podsyłam Wam pomysł na małe co nieco, któremu nie oprze się żadna mama. W końcu jest kobietą, a kobiety uwielbiają słodkości 😉
Kokosowe crumble z rabarbarem, bo sezon na niego uważam za rozpoczęty. Kruszonka jest o tyle nietypowa, że nie zawiera glutenu. Stworzona została na bazie mąki kokosowej i wiórków. Posłodziłam ją stewią, ale spokojnie można użyć miód czy inne słodzidło. Dopełnieniem kokosowej całości jest oczywiście taki też olej. Wszystko pysznie zapieczone, a podane z gałką domowych lodów. Nie ma jak ciepłe crumble z zimnymi lodami. Istny majstersztyk.

Przygotuj:

Kruszonka:

  • 1/2 szkl. mąki kokosowej
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • kilka kropel stewii
  • 1/4 kostki masła (zamiast niego można dać więcej oleju kokosowego)
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Nadzienie

  • 6 łodyg rabarbaru
  • stewia do smaku

Lody:

  • puszka mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka kropel stewii


Do dzieła:

Rabarbar obierz pokrój na mniejsze kawałki, dodaj odrobinkę wody i stewię i podduś przez chwilkę, aż się lekko rozpadnie. Nie rozgotuj za bardzo, gdyż i tak będzie się jeszcze chwilę zapiekał.

Do miski wsyp mąkę i wiórki kokosowe. Dodaj stewię oraz olej kokosowy. Pokrój masło i zagniataj aż powstanie kruszonka.

Na spód kokilek rozłóż podduszony rabarbar. Ilość jest już kwestią dowolną. Im więcej damy do jednej, tym mniejsza ilość nam powstanie. Z podanej porcji upiekłam 4 mini wersje. Na rabarbar rozłóż równomiernie powstałą kruszonkę.

Foremki włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 15 min., aż kruszonka się ładnie zarumieni.

Lody przygotuj minimum kilka godzin przed podaniem. Ważne, by crumble podawane było na ciepło, wtedy świetnie skomponuje się z zimnymi lodami. Do ich przygotowania użyj tylko gęstej części mleczka kokosowego. Dodaj do niego wiórki kokosowe, stewię i dokładnie wymieszaj. Całość włóż do zamrażarki na min. 2 godziny.

Gdy nasze crumble ładnie się zarumieni, wyjmij je z piekarnika i jeszcze ciepłe podawaj z gałką domowych lodów. Smak kokosa zdominował deser, ale rabarbar też jest fajnie wyczuwalny. Wszystko świetnie współgra i co najważniejsze niebiańsko smakuje 🙂

Lekko kwaskowaty rabarbar świetnie skomponował się ze słodką kruszonką, dzięki czemu całość nie jest przesłodzona i muląca. Tak samo połączenie kruchego ciasta z miękkim musem oraz ciepłego crumble z zimnymi lodami jest fajną kombinacją. Jak widać kontrasty mogą się świetnie razem zgrywać. Nasze mamusie powinny być zadowolone, ale też z nas dumne, że mimo wszystko wyszliśmy na ludzi i nawet w kuchni dajemy radę 🙂

Korzystając z okazji chciałam złożyć wszystkim mamom, a szczególnie mojej, najlepsze życzonka. Pociechy z kochanych dzieci, niech czerpią z najlepszych wzorców. Niech uśmiech nie znika Wam z twarzy, a każdy dzień przynosi tylko pozytywne doświadczenia. Byście zawsze były tak silnymi kobitkami, dzięki którym ten świat jakoś funkcjonuje, a Wasze kuchenne rarytasy zadowalały podniebienia domowników. I zdrówka bo ono najważniejsze 😉
Najlepszego!!!

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.