Kokosowy omlet z kremem czekoladowym

Kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, to zamiast sięgać po batona czy tabliczkę czekolady wybierz coś wartościowego. Przy okazji może to być też sycące i spokojnie zastąpi jeden posiłek. Co mam na myśli? Gryczany omlet z wiórkami kokosowymi, a do tego krem czekoladowy na bazie awokado i karobu. Same zdrowe składniki, a smak niepowtarzalny. Bo słodycze wcale nie muszą być tuczące i nie muszą zawierać tylko z pustych kalorii.

Przygotuj:

Omlet:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki wody  gazowanej
  • ok. 10 kropli stewii
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

Krem:

  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • kilka kropel stewii (możemy ją zastąpić miodem lub bananem)
  • 2 łyżeczki karobu lub kakao

 

Do dzieła:

Białka oddziel od żółtej i ubij na sztywną pianę. Żółtka połącz z wodą. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę i dokładnie zmiksuj żeby nie było grudek. Dodaj sztywną pianę i delikatnie wymieszaj. Na koniec dosyp wiórka kokosowe. Na rozgrzaną patelnię wrzuć olej kokosowy. Poczekaj aż się rozpuści i wlej powstałą masę. Przykryj patelnię i smaż na minimalnym ogniu. Omlet w tym czasie ładnie urośnie. Gdy się zarumieni od spodu, przekręć go na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmaż. Gotowy przełóż na talerz.

W trakcie jak omlet się smaży możesz przygotować krem czekoladowy. Wydrąż miąższ z awokado do miseczki, dosyp karob, który możesz zastąpić kakao. Ważne by awokado było dobrze dojrzałe, a przez to miękkie i kremowe. Dodaj stewię. Równie dobrze jako słodzidła możesz użyć miodu lub po prostu dojrzałego banana. Wszystko dokładnie zblenduj na gładko.

Gotowy omlet podawaj z powstałym kremem. Wierzch możesz posypać wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami, ale nie jest to konieczne.

Takim sposobem powstało nam pyszne śniadanko, lunch lub małe co nieco jak najdzie nas ochota na odrobinę słodyczy. Co najważniejsze omlet można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie pójdzie nam w boczki i nie odłoży się w udach, oczywiście jeśli nie zjemy 10 sztuk 😉

Omlet wyszedł pulchniutki, z lekką kokosową nutą. Natomiast krem jest fenomenalny. Nutella się nie umywa. Wystarczą dosłownie trzy składniki, a dzięki nim  może powstać takie cudo. Podstawą jest awokado, czyli bogactwo witamin i minerałów. Mimo, że należy do najbardziej tłustych owoców, to są to zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm i zdrowie. Zachęcam do sięgania po nie jak najczęściej, bo można z niego stworzyć naprawdę niebywałe smakołyki.

Omlet w połączeniu z kremem karobowym to istne niebo w gębie. Nie za słodki, nie mulący, słodycz w sam raz. Gorąco polecam spróbować, a na pewno nie będziecie żałować, a podejrzewam, że powtórzycie przepis nie jeden raz 😉

 

Dodaj komentarz