Kolorowe spring rolls

20160713_185452

Lato pełną parą. Urlopy…wakacje…plaże…dzikie węże. A co zrobić gdy wśród tego szału Ty musisz przesiadywać w  dusznym biurze za stosem papierów. Najlepiej zrobić pyszną zakąskę do pracy, która umili Ci ten dłużący się czas. Mój dzisiejszy pomysł na odmieniony lunch to spring rolls. Świeże warzywka i owoce, do tego kurczaczek lub inne dodatki, a wszystko zawinięte w delikatny papier ryżowy. Idealny posiłek na upalne dni. Składniki możemy wybierać do woli i łączyć je na różne sposoby. Ja wybrałam takie…

Przygotuj:

  • 7 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 świeżą paprykę czerwoną
  • 1 awokado
  • 1 mango
  • 3 marchewki
  • 2 garści rukoli
  • przyprawy do kurczaka
  • sos sojowy

Do dzieła:

Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, przypraw według uznania i usmaż. Ja użyłam specjalnego papieru do smażenia, żeby pozbyć się nadmiernego tłuszczu.

20160713_180136

Pierś pozostaje soczysta, a kalorie ograniczone. Po usmażeniu możesz ją pokroić na mniejsze podłużne kawałki.

20160713_180350

Marchewkę obierz i pokrój w wąskie słupki. To samo zrób z awokado i mango. Paprykę również pokrój w paski. W większej misce przygotuj ciepłą wodę. Namaczaj w niej papier ryżowy, by stał się elastyczny. Na gotowy podkład ułóż rukolę i resztę składników. Wszystko zawiń w zgrabny rulon (jak krokieta), zaciskając najpierw boczne krawędzie.

20160713_183305

Cała ciężka praca już za Tobą. Pozostaje tylko rozkoszować się pysznymi witaminkami. Wszystkie warzywa i owoce są świeże, nie poddane obróbce termicznej, w związku z czym nie utraciły swoich zdrowotnych właściwości. Spring rolls’y podawaj z sosem sojowym.

20160713_190611

20160713_190719

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.