Lato pełną parą. Urlopy…wakacje…plaże…dzikie węże. A co zrobić gdy wśród tego szału Ty musisz przesiadywać w dusznym biurze za stosem papierów. Najlepiej zrobić pyszną zakąskę do pracy, która umili Ci ten dłużący się czas. Mój dzisiejszy pomysł na odmieniony lunch to spring rolls. Świeże warzywka i owoce, do tego kurczaczek lub inne dodatki, a wszystko zawinięte w delikatny papier ryżowy. Idealny posiłek na upalne dni. Składniki możemy wybierać do woli i łączyć je na różne sposoby. Ja wybrałam takie…
Przygotuj:
- 7 arkuszy papieru ryżowego
- 1 pierś z kurczaka
- 1 świeżą paprykę czerwoną
- 1 awokado
- 1 mango
- 3 marchewki
- 2 garści rukoli
- przyprawy do kurczaka
- sos sojowy
Do dzieła:
Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, przypraw według uznania i usmaż. Ja użyłam specjalnego papieru do smażenia, żeby pozbyć się nadmiernego tłuszczu.
Pierś pozostaje soczysta, a kalorie ograniczone. Po usmażeniu możesz ją pokroić na mniejsze podłużne kawałki.
Marchewkę obierz i pokrój w wąskie słupki. To samo zrób z awokado i mango. Paprykę również pokrój w paski. W większej misce przygotuj ciepłą wodę. Namaczaj w niej papier ryżowy, by stał się elastyczny. Na gotowy podkład ułóż rukolę i resztę składników. Wszystko zawiń w zgrabny rulon (jak krokieta), zaciskając najpierw boczne krawędzie.
Cała ciężka praca już za Tobą. Pozostaje tylko rozkoszować się pysznymi witaminkami. Wszystkie warzywa i owoce są świeże, nie poddane obróbce termicznej, w związku z czym nie utraciły swoich zdrowotnych właściwości. Spring rolls’y podawaj z sosem sojowym.