Kurczak na zielonej polanie z owocową nutą

20160109_155201 (2)

Szukałam inspiracji na niedzielny obiad. Za oknem mróz, a tu tęskno za latem. Może przywołać go chociaż na talerzu. Tak powstał pomysł na kurczaka na sałatce z rukoli, pomarańczy i mango z sosem pomarańczowo-musztardowym. Slow food’owym trikiem było użycie do kurczaka siemieniowo-słonecznikowej panierki. Jestem wielkim miłośnikiem łączenia mięsa z owocową nutą, a jeszcze wkomponowanie do tego rukoli okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie wierzysz??? Sprawdź!!!

20160109_155408 (2)

Przygotuj:

  • 1 pojedynczą pierś z kurczaka
  • rukolę
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 mango
  • 1/2 sera mozzarella

Marynata do kurczaka:

  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1/4 pomarańczy
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • zioła prowansalskie
  • sól pieprz, do smaku

Panierka:

  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Do dzieła:

Kurczaka pokrój w grubsze paski, namocz w powyższej marynacie i zostaw na 1h w lodówce. Składniki na panierkę zmiksuj w blenderze na drobny miał. Wyciągnij kurczaka z lodówki, obtocz w panierce i smaż na średnim ogniu, tak długo aż mięso stanie się białe w środku. W między czasie pokrój pomarańczę i mozzarellę w grubsze plastry, mango natomiast w kostkę. Na talerzy rozłóż rukolę, dodaj mozzarellę, mango i pomarańczę. Dodaj usmażonego kurczaka. Wszystko polej pomarańczowo-musztardowym sosem. Do dekoracji możesz użyć startą skórkę z pomarańczy. Obiad taki to naprawdę źródło wielu witamin. A co najważniejsze wszystkie te składniki możemy kupić w środku zimy, czyli okresie kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na przeziębienie i osłabienie organizmu. Wzmacniajmy się zatem w sposób naturalny. Zimą obiad nie musi być nudny 😉

20160109_155040 (2)

20160109_155345 (2)

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.