Leczo, czyli szybkie danie jednogarnkowe

20160731_133647

Jest to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Gdy tylko przyszło lato i rozpoczął się sezon na cukinie, leczo gotowaliśmy non stop. Takie zalety posiadania własnego ogródka, nie wspominając oczywiście o jego plewieniu 😉 Przygotowanie nie zabierało dużo czasu, co było kolejną zaletą. Nie trzeba było spędzać godzin w kuchni, gdy na zewnątrz upał 30 stopni i wiele ciekawszych rzeczy do robienia. Wystarczyło tylko pokroić składniki i od czasu do czasu mieszać, żadna filozofia. Korzystajcie z cukinii, póki świeża i ogólnie dostępna.

Przygotuj:

  • 5 małych cukinii
  • 5 pomidorów
  • 1 świeżą, czerwoną paprykę
  • 1/2 cebuli
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • odrobina ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

 

Do dzieła:

Cukinię obierz i pokrój w dosyć sporą kostkę

20160731_103405

Pomidory również pokrój w kostkę. Ja ich nie obierałam, ale jest to kwestia indywidualna. Tak samo postąp z papryką i cebulą. Pierś z kurczaka oczyść i również pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko wrzuć do jednego garnka.

20160731_103915

Dodaj przyprawy i duś pod przykryciem, aż kurczak i warzywa będą miękkie, a cukinia puści sok. Danie powinno przyjąć postać gulaszu.

20160731_133744

Danie to jest genialne, gdyż wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i czekać, aż się zrobi. A mówią, że samo się nie zrobi, a tu taki psikus. Nie jest to też danie tłuste, jak w przypadku zwykłego gulaszu. Sos powstaje na bazie cukinii, pomidorów i przypraw, czyli samo zdrowie. A zdrowe odżywianie to połowa sukcesu 😉 Czyż nie mam racji???

20160731_133510

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.