Jest to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Gdy tylko przyszło lato i rozpoczął się sezon na cukinie, leczo gotowaliśmy non stop. Takie zalety posiadania własnego ogródka, nie wspominając oczywiście o jego plewieniu 😉 Przygotowanie nie zabierało dużo czasu, co było kolejną zaletą. Nie trzeba było spędzać godzin w kuchni, gdy na zewnątrz upał 30 stopni i wiele ciekawszych rzeczy do robienia. Wystarczyło tylko pokroić składniki i od czasu do czasu mieszać, żadna filozofia. Korzystajcie z cukinii, póki świeża i ogólnie dostępna.
Przygotuj:
- 5 małych cukinii
- 5 pomidorów
- 1 świeżą, czerwoną paprykę
- 1/2 cebuli
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Do dzieła:
Cukinię obierz i pokrój w dosyć sporą kostkę
Pomidory również pokrój w kostkę. Ja ich nie obierałam, ale jest to kwestia indywidualna. Tak samo postąp z papryką i cebulą. Pierś z kurczaka oczyść i również pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko wrzuć do jednego garnka.
Dodaj przyprawy i duś pod przykryciem, aż kurczak i warzywa będą miękkie, a cukinia puści sok. Danie powinno przyjąć postać gulaszu.
Danie to jest genialne, gdyż wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i czekać, aż się zrobi. A mówią, że samo się nie zrobi, a tu taki psikus. Nie jest to też danie tłuste, jak w przypadku zwykłego gulaszu. Sos powstaje na bazie cukinii, pomidorów i przypraw, czyli samo zdrowie. A zdrowe odżywianie to połowa sukcesu 😉 Czyż nie mam racji???