Lody, lody dla ochłody (dwuskładnikowe, bez cukru i laktozy)

Lato w pełni, wakacje rozpoczęte, więc nic tylko się cieszyć. Oczywiście wakacje i to dwumiesięczne maja tylko nieliczni, a urlop jeszcze przed większością, ale pora już wprowadzić chilloutowy klimacik. Czego nie może zabraknąć latem??? Słońca, okularów, spodenek, leżaka, zimnych napojów, ale również dobrego jedzonka. Co prawda, przy wysokich temperaturach apetyt nieco mniejszy, choć chyba każdemu przyda się nuta orzeźwienia. A nic tak nie ostudzi wszelkich negatywnych emocji, jak porcja pysznych lodów. Nie każdy może sobie na nie pozwolić, bo to dieta cud przed upragnionym urlopem i sezonem plażowym, to nietolerancja laktozy czy glutenu, który nawet w nich potrafi być zachomikowany lub ideologiczna postawa niejedzenia przetworów zwierzęcych. Na szczęście Eat Slow Move Fast wpadło na świetny pomysł, który zadowoli wszystkich tych, którzy z tymi problemami się borykają. Zobaczcie sami 😉

Przygotuj:

  • 4 banany
  • spora garść jagód
  • borówki amerykańskie do dekoracji

 

Do dzieła:

Banany pokrój w grubsze plastry, przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij je, jeśli masz dobry blender o wysokiej mocy, powinien sobie z nimi poradzić od razu. Jeśli nie jesteś posiadaczem takiego sprzętu, odczekaj chwilę, aż banany się lekko rozmrożą lub włóż na kilka sekund do mikrofali, ale na dosłowną chwilkę. Zmiksuj banany. Do połowy porcji dorzuć jagody (mogą być też zmrożone) i ponownie zblenduj. Takim szybkim sposobem powstały nam 2 smaki lodów: bananowe i jagodowe. Najlepiej podawać je razem, dla kontrastu smaków z dodatkiem świeżych owoców.

Czyż to nie banalny przepis 🙂 Tak mało potrzeba, żeby stworzyć pyszne, w pełni naturalne lody, więc po co sięgać po kupne wersje, których etykieta dłuższa niż kolejki w Biedronce przed wolną niedzielą. Jest to świetna alternatywa dla wegan, jak również osób z nietolerancją laktozy. Nie ma tam też dodatku cukru, więc nie ma obaw, że zrujnują naszą formę (choć wszystko z umiarem). Dodatek jagód to tylko jedna z alternatyw. Można tu wykorzystać większość owoców jak np. truskawki, maliny, mango czy nawet stworzyć wersje warzywne ze szpinakiem czy miętą. Możliwości co niemiara, wybór należy do Was. A każda na pewno będzie smakować wyśmienicie 😉

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.