Jednym z moich sprawdzonych przysmaków, który robi furorę wśród moich znajomych, zarówno tych długoletnich, jak i nowo poznanych, są muffinki marchewkowe. Wiele osób sceptycznie podchodzi do ciast na bazie warzyw i na hasło „marchewka w cieście” robi niewyraźną minę. Jednak znika ona wraz z pierwszym kęsem. Smak jest naprawdę niebywały, korzenny z aromatem pomarańczy. Dodatek musli dopełnia całości. Wszystko to tworzy nietypową, ale naprawdę wyśmienitą kompozycję. Muffinki te posmakują zarówno osobom, które nie preferują maziastych ciast, jak i tym którzy nie lubią suchych babeczek. Są one lekko wilgotne, a dzięki musli naprawdę sycące. Mój faworyt jeśli chodzi o ciastka. Poza walorami smakowymi mamy tam nagromadzenie wielu wartościowych elementów jak: marchewka. pomarańcze, orzechy, słonecznik. Wszystkie zawierają wiele cennych składników odżywczych. Muffinki te spokojnie mogą być zastrzykiem energii dla sportowców, jak i słodką przekąską dla osób na diecie. W moim przypadku sprawdziły się też jako przysmak na imprezie urodzinowej mojego przyjaciela. Robię je często na specjalne okazje, z większą liczbą osób. Nie ma problemu z dzieleniem na kawałki, a z podanych składników wychodzi całkiem spora porcja.
Nie masz pomysłu na słodki przysmak na urodziny??? Postaw na marchewkowe muffiny!!!!
Przygotuj:
- 4 średnie marchewki (ok. 2 szkl. startej)
- ½ szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1 szkl mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szkl. oleju ryżowego (może być też kokosowy)
- 3 duże jajka lub 4 małe
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 2 pomarańcze
- 1 łyżeczkę cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok 1,5 szkl. musli (wg uznania: płatki owsiane, słonecznik, orzechy {u mnie nerkowca} i migdały – trochę rozdrobione, pokrojone w kostkę suszone owoce – morele, śliwki). I co tam dusza zapragnie 😉
Do dzieła:
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj skórkę z 2 umytych pomarańczy, a następnie wyciśnij z nich sok i dodaj do marchewki. Duś na małym ogniu, aż marchewka trochę zmięknie, a sok wyparuje. Ostudź.
Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz korzennymi przyprawami. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką olej, jajka, cukier. Dodaj suche składniki, później marchewkę, a na następnie musli. Na koniec wymieszaj wszystko za pomocą łyżki.
Masę wyłóż do foremek na muffinki. Piecz w temperaturze 180°C, aż będą ładnie przypieczone, ale nie SPALONE! (ok. 20-25 min) Można sprawdzać patyczkiem aż będą w miarę suche.
Teraz i Wy możecie poznać ten niebywały smak 🙂