Nuggetsy z kurczaka w sezamie z pieczonymi batatami

20160424_182133

Frytki, ketchup i nuggetsy z kurczaka to obiad wielu osób. Szybki, dostępny niemal od ręki, za niewielkie pieniądze. Jednak jaką cenę tak naprawdę ponosimy??? Jedzenie typu fast food prędzej czy później odbije się na naszym zdrowiu. A wszystkim ostro trenującym nie pomoże w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Jeśli najdzie Cię ochota na fast food, wybierz jego zdrowszą wersję i stwórz go własnoręcznie. Frytki wcale nie muszą być smażone w głębokim tłuszczu. Można je równie dobrze upiec w piekarniku. Tak samo możemy zrobić z nuggetsami. A zamiast panierki z płatków kukurydzianych wybierzmy np. sezam. Ja osobiście lubię eksperymentować i postawiłam na bataty. Ich słodycz w połączeniu z ostrymi przyprawami okazała się genialnym pomysłem. Jak dla mnie są one bardziej delikatne niż zwykle ziemniaki. Kto jeszcze nie próbował myślę, że czas najwyższy. Słodko-ostra nuta występuje również w przypadku kurczaka, dzięki miodowo-musztardowej marynacie. Wszystko się więc świetnie komponuje.

Przygotuj:

  • 1 podwójną pierś z kurczaka
  • garść sezamu
  • 3 bataty

 

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżkę oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • suszone zioła (w moim przypadku bazylia)
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • odrobina ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

 

Marynata do batatów:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • odrobina pieprzu cayenne
  • sól i pieprz
  • świeży rozmaryn

 

Sos jogurtowy:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • odrobinę soku z cytryny
  • sól i pieprz

 

Do dzieła:

Kurczaka oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na min. 30 min. Obierz bataty, pokrój w słupki i również wymieszaj je ze swoja marynatą. Kurczaka wyciągnij z lodówki i obtocz w sezamie. Na blasze połóż pergamin. Rozłóż na nim zamarynowane bataty. Jeśli posiadasz wystarczająco dużą blachę, nic nie stoi na przeszkodzie, by bataty upiec razem z kurczakiem. Zaoszczędzisz przez to nieco energii. Z tym, że bataty wymagają nieco dłuższego pieczenia, dlatego kurczaka wrzuć dopiero po pewnym czasie. W między czasie możesz połączyć składniki na sos, jogurtowy, lekko czosnkowy z dodatkiem ziół, doda świeżości całemu daniu. Gdy bataty będą już chrupkie z zewnątrz, a miękkie w środku, a kurczak upieczony, całość wyciągnij z piekarnika. Podawaj od razu z przygotowanym sosem.

20160424_181530

Naprawdę wyszły całkiem smakowite kąski. Palce lizać. Bataty też pierwsza klasa. Dodatek rozmarynu nadał im fajnego aromatu. Muszę wymyślić z nich jakieś inne dania, gdyż bardzo przypadły mi do gustu. I co nie wierzyliście, że fast food może być zdrowy. Wszystko kwestia doboru składników i sposobu przygotowania. Nie idź na łatwiznę. Poeksperymentuj w kuchni, a możesz osiągnąć niesamowite efekty. Bliscy na pewno będą zadowoleni.

Pamiętaj move FAST, a eat SLOW.

20160424_182220

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.