Kurczak to chyba jeden z najczęstszych pomysłów na obiad. Jest stosunkowo szybki w przygotowaniu i mało wymagający. Niektórzy twierdzą, że wręcz banalny i nie da się go zepsuć, z drugiej strony ciężko stworzyć z niego coś oryginalnego. Posiadając w zanadrzu pierś z kurczaka i ziemniaki stanęłam przed dylematem stworzenia dania lekkiego i smacznego. Pierwsze co przychodzi na myśl to kotlety w panierce podawane z ziemniakami. Ot cała filozofia … Pójście na łatwiznę nie jest w moim stylu, a nasiąknięte tłuszczem kotlety nijak mają się do mojej idei zdrowego obiadu. Należy więc użyć trochę wyobraźni i skomponować coś ze składników, które się lubi. I tak oto powstały kotleciki drobiowe zapiekane pod selerowo-marchewkową pierzyną, podawane z pieczonymi ziemniakami, nadziewanymi twarożkiem. Jak powstało takie cudo ….
Przygotuj:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 seler
- 2 średnie marchewki
- 1 kulkę mozzarelli
- 2 ziemniaki
- 1/2 kostki sera białego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 rzodkiewki
- szczypiorek
- przyprawy i zioła do smaku
- bazylię do dekoracji
Do dzieła:
Ziemniaki obmyj, a następnie natrzyj marynatą z oliwy z oliwek (u mnie olej ryżowy) z ziołami prowansalskimi (można dodać trochę soli, którą ja używam sporadycznie), po czym zawiń w folię spożywczą. Należy je zapiec, a ze względów energooszczędnych można to zrobić razem z późniejszym kurczakiem. Dlatego więc naszym pyrom dajemy czas na leżakowanie, a zabieramy się za mięcho.
Pierś z kurczaka obmyj, oczyść a następnie przekrój na pół. Lekko ubij. Następnie dopraw przyprawami według uznania. Na każdą pierś połóż 2 plasterki mozzarelli. Marchewkę i seler obierz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj, po czym nałóż kolejną warstwę na filet z kurczaka. Wierzch można lekko skropić oliwą z oliwek. Całość zawiń w folię spożywczą i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 35 min, razem z wcześniejszymi ziemniakami. Folię z można na koniec nieco uchylić jeśli chcemy by nasze warzywa były bardziej chrupiące.
Między czasie łączymy twarożek z jogurtem i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i szczypiorek. Po upieczeniu, farszem tym napełniamy rozkrojone, lekko wydrążone ziemniaki. Jeszcze tylko bazylia do dekoracji i całość gotowa.
Takie banalne, a zawsze to coś innego. Nie jest problemem skomponowanie wykwintnego dania z wyszukanych składników, sztuką jest stworzyć coś z niczego. Także szukajcie inspiracji, twórzcie własne kompozycje.
Smacznego!!!!