Sezon dyniowy pora rozpocząć!!! Te pomarańczowe kule wypełniają supermarketowe stoiska i targowiska. Bardzo mnie ten fakt cieszy, gdyż z warzywa tego można stworzyć naprawdę przeróżne cuda. Teraz i ja zaleje Was dyniowymi wpisami, ale myślę, że się Wam spodobają. Trzeba korzystać póki można ją łatwo dostać i to w dobrej cenie. Na początek słodka nuta. Drożdżówki dyniowo-orkiszowe z cynamonowym wnętrzem. Jest to podróż do czasów szkolnych, kiedy moja koleżanka z ławki zajadała się cynamonkami. I kto by pomyślał, że wtedy nie znosiłam ich zapachu. Teraz to dla mnie niemal perfuma. Aż ślinka leci na samą myśl.
Czy Tobie też??? Jeśli tak zabierz się do pracy.
Przygotuj:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
Pozostałe składniki:
- 60 ml wody
- 20 ml mleka
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 3/4 szklanki purée z dyni
- 20 g masła, roztopionego
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Nadzienie:
- 70 g masła, roztopionego
- cynamon (spora ilość)
- cukier trzcinowy
Do dzieła:
Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku w 180 stopniach, aż będzie miękka.
Do niedużego garnuszka rozkrusz drożdże, zasyp cukrem. Zalej letnim, niegorącym mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Dodaj pszenną mąkę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę orkiszową przesiej do miski, dodaj rozczyn i pozostałe składniki. Wyrób ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulkę, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze delikatnie wyrób, następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach
30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.
Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie pokrój ostrym nożem na krążki o grubości ok 3 cm. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem blaszce. Przykryj ściereczką, pozostaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Cynamonowe ślimaki piecz w temperaturze 180º przez około 30 minut.
Takim sposobem powstała nam świetna przekąska do kawy lub słodki dodatek do gorącego mleka, jak było w moim przypadku. Pyszne śniadanko jak się patrzy. Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach cynamonu rozchodzący się po całej kuchni. A i smak niepowtarzalny. Dynia nieco zamaskowana w orkiszowym cieście sprawdziła się i w drożdżowym wydaniu. W jakiej postaci pojawi się następnym razem???
piękne drożdżówki w paseczki 🙂 Podoba mi się ten dodatek dyni 🙂
dziękuję i myślę, że warto spróbować 🙂