Orkiszowo-dyniowe drożdżówki cynamonowe

img_20161006_083339

Sezon dyniowy pora rozpocząć!!! Te pomarańczowe kule wypełniają supermarketowe stoiska i targowiska. Bardzo mnie ten fakt cieszy, gdyż z warzywa tego można stworzyć naprawdę przeróżne cuda. Teraz i ja zaleje Was dyniowymi wpisami, ale myślę, że się Wam spodobają. Trzeba korzystać póki można ją łatwo dostać i to w dobrej cenie. Na początek słodka nuta. Drożdżówki dyniowo-orkiszowe z cynamonowym wnętrzem. Jest to podróż do czasów szkolnych, kiedy moja koleżanka z ławki zajadała się cynamonkami. I kto by pomyślał, że wtedy nie znosiłam ich zapachu. Teraz to dla mnie niemal perfuma. Aż ślinka leci na samą myśl.
Czy Tobie też??? Jeśli tak zabierz się do pracy.

Przygotuj:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

Pozostałe składniki:

  • 60 ml wody
  • 20 ml mleka
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 3/4 szklanki purée z dyni
  • 20 g masła, roztopionego
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego


Nadzienie:

  • 70 g masła, roztopionego
  • cynamon (spora ilość)
  • cukier trzcinowy

 

Do dzieła:

img_20161005_191451

Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku w 180 stopniach, aż będzie miękka.

img_20161005_191527img_20161005_192358

Do niedużego garnuszka rozkrusz drożdże, zasyp cukrem. Zalej letnim, niegorącym mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Dodaj pszenną mąkę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę orkiszową przesiej do miski, dodaj rozczyn i pozostałe składniki. Wyrób ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulkę, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze delikatnie wyrób, następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach
30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.

img_20161005_205308

Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie pokrój ostrym nożem na krążki o grubości ok 3 cm. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem blaszce. Przykryj ściereczką, pozostaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Cynamonowe ślimaki piecz w temperaturze 180º przez około 30 minut.

img_20161006_083219

Takim sposobem powstała nam świetna przekąska do kawy lub słodki dodatek do gorącego mleka, jak było w moim przypadku. Pyszne śniadanko jak się patrzy. Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach cynamonu rozchodzący się po całej kuchni. A i smak niepowtarzalny. Dynia nieco zamaskowana w orkiszowym cieście sprawdziła się i w drożdżowym wydaniu. W jakiej postaci pojawi się następnym razem???

img_20161006_083315

2 comments

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.