Pancake z awokadowo-bananowym musem czekoladowym

 

12

Pierwszy wpis niech będzie osłodą i zachętą do dalszej lektury.

Mimo, że jestem zwolenniczką hasła „No sugar, I’m sweet enough”, o tyle ciężko jest mi całkowicie wyeliminować słodkości z  diety. Nie mówię tu o batonach czy cukierkach, ale takie domowe ciasto albo naleśniczki to istna rozkosz dla podniebienia. Szukam zatem alternatyw, które zaspokoją moje potrzeby, a jednocześnie nie będą tylko zlepkiem pustych kalorii. Staram się więc wykorzystywać produkty z pełnego przemiału, bogate w błonnik i cenne witaminy. Tak jak w tym przypadku, biała mąka została zastąpiona pełnoziarnistą, cukier miodem, a wszystko to posypane siemieniem lnianym. Dodatek masła orzechowego dopełnia całości.

Przygotuj:

Pancake:

  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżkę miodu
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżkę otrębów pszennych
  • 1 łyżkę otrębów żytnich
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus czekoladowy:

  • 1 awokado
  • 1 banan
  • 1 łyżka kakao

Dodatki:

  • banany
  • masło orzechowe
  • siemię lniane

Do dzieła:

Do naczynia wlej mleko, dodaj jajko, miód, proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i doprowadź do powstania gładkiej masy. Rozgrzej patelnię, przecierając ją najpierw, zwilżonym w oleju (u mnie ryżowym), ręcznikiem papierowym. Wlej porcję ciasta. Gdy dół się zarumieni przewróć na drugą stronę.

Zmiksuj blenderem miąższ dojrzałego awokado z bananem. Następnie dodaj kakao. Mus wyłóż na usmażony pancake. Na wierzch dodaj pokrojonego banana i łyżkę masła orzechowego. Wszystko oprósz siemieniem lnianym.

Voilà!!! Bon appetit!!!!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.