W związku z dominacją wpisów wegetariańskich, pora na porcję mięska, ale w nieco innej postaci. Będzie to pieczeń z dodatkiem kukurydzy, groszku i marchewki. Do tego sałatka na bazie rukoli i soczewicy. Świetny obiad, którym nakarmisz całą rodzinę. Idealny na niedzielne spotkanie przy stole. Nuta tradycji w nowej odsłonie. I Ty uracz swoich bliskich takimi smakołykami.
Przygotuj:
Pieczeń:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki niedźwiedziego
- 1 jajko
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 2 ugotowane marchewki
- zioła i przyprawy
Sałatka (ilość zależy od porcji jaką chcemy stworzyć):
- rukola
- zielona soczewica (można ją ugotować lub użyć marynowanej)
- świeża, czerwona papryka
- kukurydza konserwowa
- oliwa lub olej lniany
- odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Do dzieła:
Mięso przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz i czosnek oraz startą na tarce cebulę.
Wymieszaj, wbij jajko oraz dosyp siemienia lnianego. Do mięsnej masy dorzuć groszek, kukurydzę i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Całość przełóż do nasmarowanej keksówki. Piecz ok. 1h w 180°C.
W między czasie przygotuj sałatkę. Wystarczy tylko do rukoli dodać soczewicę i kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Składniki na sos połącz w kubeczku. Polej nim sałatę.
Upieczoną pieczeń pokrój w grubsze plastry i podawaj z gotową sałatką.
Pyszna pieczeń gotowa do podania. Jak widać mięsny obiad wcale nie musi być tłusty, a sałatka nudna. Wystarczy postawić na pieczenie, zamiast smażenia i dodać trochę warzywek. Kolorowo, smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Lato się zbliża, trzeba być fit 😉