Pieczeń z groszkiem, kukurydzą i marchewką w towarzystwie sałaty

W związku z dominacją wpisów wegetariańskich, pora na porcję mięska, ale w nieco innej postaci. Będzie to pieczeń z dodatkiem kukurydzy, groszku i marchewki. Do tego sałatka na bazie rukoli i soczewicy. Świetny obiad, którym nakarmisz całą rodzinę. Idealny na niedzielne spotkanie przy stole. Nuta tradycji w nowej odsłonie. I Ty uracz swoich bliskich takimi smakołykami.

Przygotuj:

Pieczeń:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki niedźwiedziego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 2 ugotowane marchewki
  • zioła i przyprawy

 

Sałatka (ilość zależy od porcji jaką chcemy stworzyć):

  • rukola
  • zielona soczewica (można ją ugotować lub użyć marynowanej)
  • świeża, czerwona papryka
  • kukurydza konserwowa
  • oliwa lub olej lniany
  • odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Do dzieła:

Mięso przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz i czosnek oraz startą na tarce cebulę.

Wymieszaj, wbij jajko oraz dosyp siemienia lnianego. Do mięsnej masy dorzuć groszek, kukurydzę i pokrojoną w kostkę marchewkę.

Całość przełóż do nasmarowanej keksówki. Piecz ok. 1h w 180°C.

W między czasie przygotuj sałatkę. Wystarczy tylko do rukoli dodać soczewicę i kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Składniki na sos połącz w kubeczku. Polej nim sałatę.

Upieczoną pieczeń pokrój w grubsze plastry i podawaj z gotową sałatką.

Pyszna pieczeń gotowa do podania. Jak widać mięsny obiad wcale nie musi być tłusty, a sałatka nudna. Wystarczy postawić na pieczenie, zamiast smażenia i dodać trochę warzywek. Kolorowo, smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Lato się zbliża, trzeba być fit 😉

 

Dodaj komentarz