Pstrąg łososiowy z grillowanymi warzywami

img_20160917_165153

Ryby to jedne z moich ulubionych dań. Taki łosoś czy pstrąg to coś, co tygryski lubią najbardziej. Szkoda tylko, że są tak drogie, a i ciężko u nas o te dobrej jakości. Niekiedy uda się znaleźć jakąś promocję. Tym razem skusiłam się na serwowanego przez Lidl, pstrąga łososiowego. Nie trzeba wcale wielu składników, by wyczarować z niego fajne danie. Ryba sama w sobie wymaga tylko lekkiego doprawienia. Dodatki to kwestia gustu. Tym razem poszłam całkowicie w grillowanie. Fajne jest to, że wszystkie składniki można upiec jednocześnie, a i smaki się lepiej połączą. Tym samym zaoszczędzimy prąd i czas. Same korzyści, a efekt warty spróbowania.

Przygotuj:

  • filet z pstrąga łososiowego
  • 1 batata
  • 2 małe cukinie
  • 2 papryki
  • 1 cytrynę (sok z 1/2 cytryny, druga połówka pokrojona w plastry)
  • zioła prowansalskie
  • olej lniany
  • sól i pieprz do smaku

Do dzieła:

Batata dokładnie umyj, gdyż nie będzie obierany ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, mogą być księżyce. Lekko skrop olejem lnianym i przyprósz ziołami.

img_20160917_153637

Cukinię umyj, nie obieraj tylko pokrój w plasterki o średniej grubości. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa rozłóż na blasze, skrop olejem lnianym. Dopraw solą i pieprzem.

img_20160917_155532

Na pstrąga łososiowego można znaleźć fajną promocję w Lidlu. Jest to świetna inspiracja do gotowania.

img_20160917_153927

Pokrój go na mniejsze fileciki. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

img_20160917_155151

Na wierzch rozłóż kilka plasterków cytryny.

img_20160917_155225

Zawiń folię i tak jak resztę połóż na blasze. Wszystko możesz upiec razem, jeśli tylko uda Ci się zmieścić.

img_20160917_165332

Oj dobre to połączenie, dobre 🙂 Rybka nie mogła mnie zawieść, ale te pieczone bataty oraz cukinia z papryką super się wkomponowały.  Słodkie ziemniaki zawsze nadają takiego fajnego posmaku, dobrze jest wtedy zrobić resztę warzyw na pikantnie. Całe danie jest naprawdę bardzo smaczne, ale też i lekkie, czyli tak jak lubię najbardziej. Co Wy na to???

img_20160917_165407

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.