Pyszna witaminowa porcja zdrowia

Wiosna nas nie rozpieszcza tego roku, więc warto się zdrowo odżywiać, by wzmocnić naszą odporność. Nie ma lepszego źródła witamin, jak porcja owoców i warzyw. Świeże, nieprzetworzone są bogactwem cennych mikro- i makroelementów. Nie tylko dodadzą nam energii i witalności, ale także wpłyną korzystnie na nasze samopoczucie. Dzisiaj najlepsza ich forma, czyli świeżo wyciskany sok. Jego bazą jest burak, marchewka i grejpfrut. Tak mało składników, a tak bogaty smak 😉

Przygotuj:

  • 4 średnie buraki
  • 3 grejpfruty
  • ok. 6 średnich marchewek

 

Do dzieła:

Jedyną konieczną rzeczą, jest posiadanie specjalistycznego sprzętu. W moim przypadku jest to wolnoobrotowa wyciskarka. O ile w przypadku grejpfruta można użyć zwykłej wyciskarki do cytrusów, o tyle z marchewką i burakiem może być problem. Mimo wszystko uważam, że warto wyposażyć się w taką machinę, bo dzięki niej można tworzyć ciekawe kompozycje smaków według swoich upodobań. Jest to jednorazowy wydatek, a użytkować będziemy mogli przez lata. A jeśli przeliczymy, ile tak naprawdę kosztują soki w butelkach, ale te niepasteryzowane i nie z zagęszczonego soku, tylko naturalne z miąższem, to bardzo szybko dojdziemy do wniosku, że wcale nie jest to taki duży koszt. Warto postawić na zdrowie, być może w ten sposób zaoszczędzimy na lekach i suplementach.

Wyżej wymienione składniki wystarczy jedynie wrzucić do wyciskarki czy sokowirówki i całą „brudną robotę” zrobi ona za nas. No może nie do końca, bo najsłabszym elementem jest konieczność umycia tego wszystkiego, no ale coś za coś.

I tak oto powstała nam porcja zdrowia, która ubogaci nasze śniadanko, ale też świetnie sprawdzi się jako małe co nieco w ciągu dnia, gdyż sok jest naprawdę pożywny. Burak jest cennym źródłem żelaza, marchewka beta-karotenu, a grejpfrut to bogactwo witaminy C. Idealne połączenie na wiosenne przeplatańce pogodowe 😉 Po takiej bombie witaminowej żadne przeziębienie nie będzie miało szans przebicia.

Dodaj komentarz