Dzisiejszy wpis poświęcony jest osobom zabieganym, zapracowanym lub leniwym z natury. Jest on niebywale prosty i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Śmiem twierdzić, że każdy jest go w stanie przygotować. Nie powinno to zająć więcej niż pół godziny, czyli idealne rozwiązanie na szybki obiad po pracy czy lunch między zajęciami. Składników też jest niewiele i są one ogólnie dostępne. No nic tylko gotować. Co tam jest nam potrzebne???
Przygotuj:
- ciasto francuskie (można przygotować samemu lub kupić gotowe „wersja easy”)
- 1 podwójną pierś z kurczaka
- 1 mozzarellę
- ok. 8 szt. suszonych pomidorów
- sól i pieprz
- zioła
Do dzieła:
Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dopraw solą oraz pieprzem i dosyp ulubione zioła. Smaż do momentu, aż nie będzie surowy. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a mozzarellę na grubsze plastry. Rozłóż ciasto francuskie. Oczywiście możesz je zrobić własnoręcznie („wersja hard” dla lubiących wyzwania), ale z racji tego, że tak jak wspomniałam, ma to być przepis szybki, łatwy i przyjemny, możesz skorzystać z gotowego ciasta. Pokrój go na kwadraty o wymiarach ok. 10×10 cm. Na każdy z nich nakładaj porcję ostudzonego kurczaka, na to pokrojone pomidory, a na wierzch plaster mozzarelli.
Postaraj się skleić przeciwległe rogi lub tylko zawinąć je do środka.
Całość możesz posmarować roztrzepanym jajkiem. Gotowe sakiewki rozłóż na blasze, pokrytej pergaminem. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest naprawdę banalny, a efekt zachwycający. W moim przypadku wystarczy tylko kurczak i suszone pomidory, by mnie zadowolić i usatysfakcjonować. Myślę, że wiele osób lubi to połączenie, dlatego przepis ten przypadnie im do gustu. Dodając do sakiewek jakąś świeżą sałatkę otrzymamy pełny obiad. A jednak można ugotować coś szybko i smacznie. Jaką masz teraz wymówkę na brak czasu???
Ile wychodzi sakiewek z przepisu?
Z jednego ciasta francuskiego powinno wyjść 8-10 sakiewek, w zależności od ich wielkości.