Moim ulubionym przysmakiem są wszelkiego rodzaju sałatki. Bardzo często je jadam, głównie na kolację. Są lekkie, smaczne i łatwostrawne, a co najważniejsze istnieje niezliczona liczba kombinacji. Możemy łączyć przeróżne składniki wedle własnego uznania. Ja osobiście, bardzo często tworzę dość nietypowe zestawienia. Lubię odkrywać nowe smaki i komponuje ze sobą produkty, które na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują. W tym jest największa frajda, by nie odtwarzać gotowych przepisów, tylko wymyślać własne receptury.
Sałatka jest bardzo dobrym pomysłem na kolację, która nie powinna być za obfita. Jeśli składa się ze świeżych warzyw, dostarcza nam cennych składników odżywczych. Oczywiście jeśli nie zabijemy ich tłustym, kalorycznym majonezem. Polecam zamienić go na jogurt grecki lub sos vinegrette. Sałatka może być zatem kompozycją naszych ulubionych składników. Możemy stosować wymienniki, dlatego wachlarz kombinacji jest niemal nieskończony. Codziennie można stworzyć nową odsłonę.
Dzisiaj przedstawię dwie alternatywy, które posłużyły mi jako potreningowe posiłki.
Wersja nr. 1. . Sałatka z łososiem wędzonym, jajkiem i papryką
Przygotuj:
- rukolę
- 100g łososia wędzonego
- 1 jajko
- 1/4 papryki
- kilka pomidorków cherry
- kiełki brokuła
Sos jogurtowy:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczkę ostrej musztardy
- ząbek czosnku
- przyprawy
Do dzieła:
Jajko ugotuj na twardo i ostudź. Łososia pokrój na plastry, szerokości ok.5 cm, a następnie zawiń w nie, pokrojoną w paski paprykę. Pomidorki cherry przekrój na pół, a jajko na ćwiartki. Wszystkie składniki rozłóż na rukoli. Do dekoracji użyj kiełków brokuła. Do tej sałatki można użyć sosu jogurtowego lub sosu vinegrette (przepis poniżej).
Wersja nr. 2. Sałatka z mozzarellą, gruszką i figą
Przygotuj:
- rukolę
- 1 mozzarellę
- 1 gruszkę
- 1 figę
- 1 pomidor
- 1 rzodkiewkę
- pestki słonecznika
Sos vinegrette;
- 3 łyżki oleju ryżowego (oliwy)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- odrobina soku z cytryny
- przyprawy
Do dzieła:
Mozzarellę pokrój w grubsze plastry, pomidor i figę w ćwiartki, a gruszkę w ósemki. Rozłóż składniki na rukoli, udekoruj rzodkiewką i posyp pestkami słonecznika. Całość polej sosem vinegrette.