Sałatka z rukolą, burakiem i orzechami włoskimi

20160512_180926

Wybaczcie, że tak długo musieliście czekać na kolejny wpis, ale to wszystko przez złośliwość rzeczy martwych. Laptopy też miewają gorsze dni i trzeba im dać odpocząć lub zaserwować renowację. Usterki techniczne zostały już naprawione, także możemy na nowo ruszyć z kopyta. Tym razem pora na porcję żelaza i zdrowych tłuszczów. Mowa tu o świetnym połączeniu buraka i orzechów włoskich, które w towarzystwie rukoli i sosu miodowo-musztardowego stanowią świetny i bogaty w substancje odżywcze, posiłek. Ja osobiście uwielbiam buraki pod każdą postacią. W dzieciństwie najczęściej jadałam je na ciepło, jako dodatek np. do mielonego kotleta lub jako ćwikłę z chrzanem. Do tej pory od czasu do czasu serwuję sobie takie rarytasy, ale do wersji na ciepło nie dodaję już śmietany i masła, tylko sam jogurt grecki. Buraki mają wiele cennych właściwości. Szczególnie wskazane są dla kobiet w ciąży, z racji dużej zawartości żelaza i kwasu foliowego. Powinny po nie sięgać również osoby z anemią. Poza tym posiadają znaczną ilość antocyjanów, które występują też w czerwonym winie. Spowalniają one proces starzenia oraz wzmacniają odporność. Te krwisto czerwone warzywa są też niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika i oczyszczają organizm z toksyn. Jak widać same pozytywne efekty. Najzdrowszą formą jest oczywiście świeży sok z buraków. Można je też poddać obróbce termicznej, ale należy pamiętać, by gotować lub piec je w skórce, dzięki czemu nie utracą swoich cennych właściwości. Dzisiaj postawiłam na sałatkę. Jest istną bombą witaminową, gdyż oprócz buraków znajdują się w nim również orzechy włoskie i rukola. Raj dla podniebienia.

Przygotuj (na 1 porcję):

  • sporą garść rukoli
  • 2 małe lub 1 większy burak (gotowany lub pieczony)
  • ok. 125 g sera koziego (może być też śmietankowy w plasterkach lub feta, najlepiej jakiś o wyraźniejszym, słonawym smaku)
  • garść orzechów włoskich

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • zioła
  • sól i pieprz

 

Do dzieła:

Buraki umyj i ugotuj lub zawiń w folię aluminiową i upiecz, aż będą miękkie. Następnie ostudź, obierz i pokrój w cienkie plastry. Ser też pokrój w plastry. Dodatkowo wykroiłam z niego kółka, o takiej samej wielkości jak buraki. Na talerzu rozłóż rukolę. Następnie naprzemiennie, na zakładkę układaj warstwy buraka i sera. Wszystko posyp, nieco rozdrobnionymi, włoskimi orzechami. Składniki na sos dokładnie wymieszaj i polej nim powstałą sałatkę. Voilà!!!

20160512_180945.1

W sałatce tej najwięcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie buraków. Cała reszta to pikuś. Bardzo lubię połączenie orzechowego posmaku rukoli z lekko słodkimi dodatkami. W daniu tym przenika się nawzajem słonawo-słodko-orzechowy smak. Zarówno dzięki składnikom, jak i sosowi. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Czekam na Wasze opinie.

20160512_180804

 

3 comments

Dodaj komentarz