Szakszuka z kabanosem i cieciorką

Dzisiaj hit internetowych kulinariów. Instagramowe stoły zapełniają się tym imponująco wyglądającym, przysmakiem. Faktycznie wygląda niesamowicie, ale mocno się zdziwicie, jak poznacie banalnie prosty przepis. Szakszuka (shakshouka) to danie kuchni tunezyjskiej, a to nic innego jak jajka w pomidorach. Można oczywiście dorzucić kilka ciekawych dodatków, by całość nie była nudna. Ja postawiłam na kabanosa i ciecierzycę. Dzięki nim danie jest bardziej sycące.

Okres urlopowy w pełni.  Nie możesz jechać do Tunezji, to niech Tunezja wjedzie na Twój stół. Urozmaicaj swój jadłospis, próbuj różnych kuchni świata. Nowe doznania kulinarne są jak podróże, które kształcą i poszerzają nasze horyzonty. Zaskakujmy nasze kubki smakowe i otwierajmy się na nowe smaki. Także na wakacyjnych wypadach korzystajcie z lokalnych specjałów. Później te wszystkie nowe doświadczenia kulinarne można przenieść do domowej kuchni. Dzisiaj zapraszam do Tunezji 😉

Przygotuj:

  • 3 duże pomidory
  • 1/2 świeżej czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 laska kabanosa
  • 3 łyżki cieciorki (gotowanej albo z puszki)
  • 3 jajka
  • papryka słodka i ostra
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżej bazylii

 

Do dzieła:

Cebulę pokrój w piórka, a czosnek na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię, polej tłuszczem i wrzuć cebulę z czosnkiem. Jak się lekko zarumienią dodaj pokrojonego kabanosa, niech się lekko przysmaży, a następnie ciecierzycę.

Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Pozostaw, by całość lekko zmiękła. Pomidory pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, dosyp papryki.

Zmniejsz nieco ogień, niech się wszystko powoli dusi, najlepiej pod przykryciem. Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypaliło. Jeśli jest potrzeba możesz podlewać odrobiną wody. Pomidory mają się nieco rozpaść i przybrać formę sosu, ale najlepiej żeby niewielki kawałki były wyczuwalne. Gdy już osiągniesz taki stan, zrób trzy wgłębienia i wbij w nie jajka. Możesz je nieco posolić. Ponownie przykryj całość do momentu ścięcia jajek. Gotową szakszukę podawaj od razu na gorąco, najlepiej od razu z patelni, posypaną świeżą bazylią lub pietruszką.

Szakszuka to świetna alternatywa na tłuszczowe śniadanko. Coraz większą popularność zyskuje dieta niskowęglowodanowa, ale wcale nie jest łatwo je zastąpić, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mikroelementów i być pełnym energii. Jajka są w tym przypadku świetnym rozwiązaniem, gdyż oprócz dużej zawartości białka zawierają wiele cennych składników odżywczych, a przy okazji są bardzo sycące. Codzienne jedzenie jajecznicy może się znudzić, więc dzisiaj propozycja na trochę inną ich odmianę. Na moim stole szakszuka będzie gościć często, bo bardzo przypadła mi do gustu. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego smakołyku, gorąco polecam.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.