Tarta grzechu warta (kokosowa, wegańska, bez cukru i glutenu)

 

Czy można stworzyć zdrowe słodkości? Czy można zrobić to w błyskawicznym tempie? Czy można przygotować deser bez cukru? Czy ciasto bez glutenu może się udać? Czy wegańska tarta może smakować? Czy można zrobić bitą śmietanę bez śmietany?

Na te wszystkie pytanie jest tylko jedna odpowiedź – MOŻNA!!! 😉

Dzisiaj tego najlepsze potwierdzenie. Wystarczy tylko odrobina pomysłowości. Tarta bez cukru, glutenu i jajek. Za to z dużą ilością kokosu. Przygotowanie jest błyskawiczne, najdłużej trwa samo wystudzenie w lodówce, ale to oczekiwanie można wykorzystać na inne przyjemności 😉 Do tego świeże owocki i mamy pyszne lato na talerzu. Spróbujcie koniecznie, bo jesień już za pasem.

Przygotuj:

Spód:

  • 300 g wiórek kokosowych (można też dodać skruszone orzechy)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki pasty kokosowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 banan
  • 3 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki karobu lub kakao

 

Krem:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki erytrolu (lub innego slodzidła)
  • 3 łyżki zmiksowanego banana

 

Dodatkowo:

  • 300 g borówek amerykańskich

 

Do dzieła:

Mleczko kokosowe włóż najlepiej na kilka godzin do zamrażalnika.
Do miski wsyp wiórki kokosowe. Dodaj karob, erytrol i wymieszaj. Banan rozdrobnij widelcem i przełóż do wiórek. Dodaj olej i pastę kokosową oraz masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Możesz zrobić to za pomocą ręki.

Na wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty przełóż powstałą masę. Za pomocą ręki podociskaj do krawędzi, także tych bocznych. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 min., aż się ładnie zarumieni.

Następnie wyciągnij i ostudź. W między czasie możesz ubić wegańską śmietanę z mleczka kokosowego. Wyciągnij go z zamrażalki i do miski przełóż tylko gęstą część. Ubijaj aż powstanie puszysta masa.

Dodaj erytrol i dalej ubijaj. Na koniec dodaj odrobinę zmiksowanego banana dla smaku. Już tylko delikatnie wymieszaj. Śmietanę przełóż na wystudzony spód.


Na wierzch rozłóż borówki amerykańskie. Całość włóż do lodówki na kilka godzin. Po wystudzeniu możesz cieszyć się pyszną, zdrową tartą, o kokosowej nucie.

Tarta jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje wystudzenie mleczka kokosowego i samej tarty po przygotowaniu, ale to już nie wymaga naszej pracy. Możemy ten czas poświęcić na chilloucik na balkonie z książką w ręku. Niewątpliwie dominuje tu kokosowy smak, ale przełamany jest słodyczą banana i świeżością borówek. Nie ma tu ani grama cukru i glutenu. Obyło się także bez jajek i masła. Jak widać cuda się zdarzają, a jeszcze większe powstają. Potrzeba tylko trochę fantazji. Nie popadajcie w rutynę, pozwólcie sobie od czasu do czasu na nutkę szaleństwa, zdrowego szaleństwa 😉

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.