Tarta prosta, smaczna i bez glutenu

Znowu mała przerwa, ale powoli wracam do normalnego trybu. Długie weekendy trochę mnie rozbijają i przyznam, że nieco demotywują. Zazwyczaj wiążą się z wyjazdami do rodziny lub znajomych, a jeśli się do kogoś wybieram, to staram poświęcać czas właśnie tym osobom. Oczywiście bardzo często też przyrządzam wtedy coś smakowitego, ale brakuje czasu na ubranie tego ładnie w słowa i skomponowanie dłuższego wpisu. Osoby, które śledzą mojego funpage’a lub konto na Instagramie są na bieżąco w moich codziennych kuchennych podbojach, bo tam staram się regularnie relacjonować moje małe dokonania. Dzisiaj jest więc dobry moment, by stworzyć w pełni profesjonalny wpis i podzielić się nim z moimi wiernymi czytelnikami. Postaram się już Was nie zawodzić i stale inspirować do tworzenia ciekawych, pysznych i zdrowych smakołyków. A oto jeden z nich.

 

Przygotuj:

Ciasto:

  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. mąki ryżowej
  • 1/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g masła
  • 6 łyżek lodowatej wody

 

Farsz:

  • 1 świeża, czerwona papryka
  • 1 mały brokuł
  • 1/2 cebuli
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2  szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina gałki muszkatołowej i ostrej papryki

 

 

Do dzieła:

Do przepisu potrzebna jest dobrze schłodzona woda. Najlepiej włóż kubeczek z wodą na pewien czas do zamrażalnika, ale nie doprowadź do jej zamrożenia. Do miski wsyp wszystkie mąki. Dodaj sól i pokrojone masło. Za pomocą widelca rozcieraj masło. Wyrabiaj rękami, aż powstanie kruszonka. Tym razem dodałam też jajko, dzięki czemu ciasto nie jest bardzo sypkie. Stopniowo po 1 łyżce dolewaj wodę. Wyrób zwarte ciasto, następnie przełóż je do posmarowanej tłuszczem formy. Najlepiej zrób to rękami, rozkładając je równomiernie po całej powierzchni. Ponakłuwaj widelcem, umożliwiając przepływ powietrza i zapobiegając wybrzuszeniu spodu. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 10 min, aż się lekko zarumieni.

W między czasie pokrój w kostkę pierś z kurczaka i posiekaj drobno cebulę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, zeszklij na złocisto, a następnie dodaj kurczaka. Smaż, aż mięso nie będzie surowe. Brokuł delikatnie obgotuj, żeby lekko zmiękł. Paprykę pokrój w nieduże kawałki. Wymieszaj 3 jajka z jogurtem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodaj gałkę muszkatołową i ostrą paprykę. Na podpieczony spód wyłóż kurczaka z cebulą. Następnie brokuł i paprykę. Całość zalej masą jajeczną.

Tartę włóż ponownie do piekarnika i piecz ok. 35 min. Gdy się ładnie zarumieni, a jajka zetną jest gotowa do podania.

Odkąd stworzyłam ten przepis na kruche ciasto, tarty są jednym z moich ulubionych dań. Nie jest to łatwe dokonanie, zwłaszcza, że nie ma tam żadnej glutenowej mąki. Na szczęście znalazłam proporcje, które umożliwiają stworzenie spodu kruchego, ale nie rozpadającego się w drobny mak przy krojeniu. Tarty są o tyle fajne, że za każdym razem można stworzyć nową wersję. Wystarczy zamienić jeden składnik, by powstała całkiem nowa jakość. Istnieje zatem ogromne pole możliwości i nieskończenie wiele pomysłów. To, wydawać by się mogło, klasyczne połączenie sprawdziło się wyśmienicie. Czasem nie ma co wydziwiać, a wybrać pewne rozwiązania, które gwarantują nam sukces i pyszne doznania. Spróbujcie koniecznie kochani, bo naprawdę warto 😉

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.