Tarta z gruszką, serem pleśniowym i włoskimi orzechami

img_20161023_131339

Dużo ostatnio było słodyczy, to może pora na coś wytrawnego. Tym razem tarta, na kruchym, orkiszowym spodzie, w którym nie ma ani grama masła, ani margaryny. Olej kokosowy okazał się świetnym zamiennikiem i w tym przypadku. Element słodkości pozostał w postaci gruszki, ale połączona została z serem pleśniowym, przez co nastąpiło wyrównanie smaków. Uważam, że jest to połączenie idealne i warto je praktykować. Do tego wszystkiego orzechy włoskie i w sumie to wszystkie główne składniki. Pozostaje już tylko masa jajeczna. Wcale nie jest konieczne używanie śmietany. Spokojnie możemy zastąpić ją jogurtem greckim, a gałka muszkatołowa doda fajnego posmaku. Nie wierzysz??? Spróbuj!!!

Przygotuj:

Spód:

  • 200 g mąki orkiszowej lub innej dowolnej
  • 100 g oleju kokosowego lub masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki zimnej wody

 

Pozostałe składniki:

  • 2 gruszki
  • 150 g sera pleśniowego (Lazur)
  • ok. 100 g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1/4 gałki muszkatołowej
  • zioła
  • sól i pieprz do smaku

 

Do dzieła:

Z mąki, oleju kokosowego i wody zagnieć kruche ciasto, z dodatkiem soli i ziół. Uformuj z niego kulkę i odłóż do lodówki na ok. pół godziny. Gruszki umyj, obierz i pokrój w ósemki. Ser pleśniowy pokrój na mniejsze kawałki, rozdrobnij też orzechy. Roztrzep jajka z ziołami i przyprawami. Dodaj jogurt grecki i gałkę muszkatołową. Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj na dość cienki blat, według formy, w której będziesz piec tartę. Ciasto przełóż na blachę i ponakłuwaj widelcem, co zapobienie jego wybrzuszeniu.

img_20161023_120009

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 10 min. aż się zarumieni. Następnie ostudź. Na podpieczony spód rozłóż pokrojone gruszki i ser.

img_20161023_122335

Całość zalej jogurtowo-jajeczną masą. Na wierz posyp orzechy włoskie.

img_20161023_122554

Całą tartę piecz jeszcze przez 25-30 min w 180°C. Po tym czasie możesz się już tylko delektować jej niebanalnym smakiem.

img_20161023_131611

Tarta jest fajnym rozwiązaniem na obiad. Sama w sobie jest sycąca, więc wystarczy do niej tylko lekka sałatka i mamy pełny posiłek. Możemy łączyć różne składniki według upodobań. Eksperymenty też przynoszą fajne rezultaty. Jak udało mi się dowieść, danie to wcale nie musi być tłuste. Zastąpienie masła i śmietany jest jak najbardziej możliwe, a słodycz gruszki można przełamać słonością sera pleśniowego. Fajnie sprawdzają się takie kombinacje smaków. Przynajmniej ja lubię tego typu połączenia. A Wy co sądzicie???

img_20161023_131048

img_20161023_131704

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.