Wielkanocna babka bananowa

20160320_124714.3

 

Wielka sobota to czas wypieków i święcenia wielkanocnego koszyczka. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że poszczególne jego elementy mają swoje znaczenie. Tak oto wielkanocna babka to symbol doskonałości i zdolności gospodarczych. Czy każda Pani Domu postawiła na własnoręczny wypiek??? Dla wszystkich, którzy wątpią w swoje możliwości cukiernicze, przedstawiam  bardzo prosty i szybki przepis na pełnoziarnistą babkę bananową z suszonymi śliwkami. Przy okazji jest to zdrowsza wersja. Dlatego jeśli dbamy o linię i nie chcemy zaprzepaścić naszych fitnessowych efektów, możemy wybrać taki wariant. Nie musimy zatem całkowicie rezygnować ze świątecznych słodkości, ważne by były one pełnowartościowe. Co dokładnie potrzebujemy???

Przygotuj:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szkl. oleju ryżowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • suszone śliwki

Polewa:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki kakao

Do dzieła:

Banany zmiksuj blenderem. Dodaj jajka i olej. Wymieszaj, a następnie dodaj cukier. Wsyp mąki, sodę i proszek do pieczenia. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do powstałej masy. Formę na babkę posmaruj olejem i przyprósz np. otrębami. Wlej do niej powstałą masę. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź. Następnie przygotuj polewę.

Wszystkie składniki na polewę podgrzej, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeszcze ciepłą polej ciasto. Posyp migdałami i odstaw do ostygnięcia.

Takie oto dzieło nam wyszło. Jednak można stworzyć świąteczny wypiek w wersji slow. Może być słodko, smacznie, a przy tym zdrowo i wartościowo.

20160320_122449.1

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.