Wielkanocne jajka faszerowane

Dopiero były Święta Bożego Narodzenia, a tu już Wielkanoc 😉 Czas tak szybko leci, ale nie ma się co przejmować, tylko warto cieszyć się chwilą. Z drugiej strony, dobrze, że już powoli wkracza wiosna, a tym samym coraz bliżej lata. Nie ma jak ciepełko, leżaczek i słoneczko. Ale póki co mamy wiosnę, trochę przeplataną, bo zima nie chce odpuścić na dobre, ale coraz więcej promieni słonecznych i od razu człowiekowi chce się żyć. Radość tym większa, że już niedługo kolejne święta. Trochę bardziej refleksyjne, za to znów będzie okazja do spotkania z najbliższymi. Przy wspólnym stole warto coś przekąsić i dzisiaj podrzucam Wam pomysł na bardzo szybki i łatwy zarazem przepis. Świetna przekąska, pożywna zarazem i zdrowa przy okazji. Królują w niej jajka, a jak wiadomo są jbogactwem białka, jak również cennym źródłem mikro- i makroelementów. W połączeniu z tuńczykiem powstaje całkiem nowa jakość.

Nie można również zapomnieć o symbolicznym znaczeniu jajek, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Dzielenie się jajkiem, jest niczym łamanie opłatka w Wigilię. Poświęcone w koszyczku wraz z innymi pokarmami mają zapobiec chorobie po postnych wyrzeczeniach. Jajko to również symbol odrodzenia i nowego życia, co w Święta Zmartwychwstania Pańskiego nabiera szczególnego znaczenia. Pod jakim by kątem nie patrzeć, z jedzenia jajek same korzyści, więc nie może ich zabraknąć, a na pewno nie na Wielkanoc. Jeśli jesteście ciekawi efektu, spójrzcie na banalnie prostą recepturę.

 

Przygotuj:

  • 7 jajek
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek

 

Do dzieła:

Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Następnie obierz, przekrój na pół i wydrąż żółtka. Dodaj do nich tuńczyk i dokładnie zmiksuj. W razie gdz masa jest zbyt gęsta, dodaj jogurt, ważne by otrzymać kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Za pomocą szprycy do ciast lub rękawa cukierniczego napełniaj połówki białek masą jajeczno-tuńczykową.

Całość posyp koperkiem. Ot cała filozofia. A nie mówiłam, że banalny przepis. Może i banalny, ale bardzo smaczny. Nie ma co tracić za dużo czasu w kuchni, skoro można go spędzić z rodziną. Cieszcie się wspólnymi chwilami. Miejmy nadzieję, że wiosna zawita na dobre i to będą naprawdę ciepłe Święta, pod względem pogody i atmosfery 🙂

Z okazji Świąt Wielkiej Nocy chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Niech razem z wiosną obudzi się Was nowa, pozytywna energia. Niech nie braknie pomysłów i planów do realizacji, a ich urzeczywistnienie przyniesie oczekiwaną satysfakcję. Spełniajcie się w każdej dziedzinie i czerpcie jak najwięcej z każdego dnia. Niech Wasze buzie będą zawsze uśmiechnięte, a pogoda ducha pomoże przezwyciężać codzienne trudności. Niech obok będzie bliska duszyczka, z którą raźniej przejść przez życie. Niech zdrówko dopisuje (a po takiej porcji jajek nie ma innej opcji :-)) i nigdy nie braknie sił (też do treningów). Cieszcie się chwilą spędzoną z rodziną i naładujcie akumulatorki 😉

Dodaj komentarz